sp.a Willebroek verrast met vernieuwde en verjongde lijst

sp.a Willebroek verrast met vernieuwde en verjongde lijst

Op het meiavondfeest van afgelopen maandag presenteerde sp.a Willebroek haar lijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen en die bevatte toch wel een verrassing van formaat: niet gewezen burgemeester en huidig fractieleider in de gemeenteraad Marc De Laet (54 jaar), maar gewezen schepen Griet Reyntiens (40 jaar) zal de sp.a-lijst in oktober trekken. Marc duwt de lijst.

“Na wekenlang intern overleg binnen het lijstvormingscomité – onder leiding van Marc De Laet – kwam een ontwerplijst tot stand, maar het was Marc zelf die vriend en vijand verraste tijdens de laatste bijeenkomst van het comité met dit onverwacht voorstel”, zegt Nick Van kerckhoven, lokale sp.a-voorzitter.

“Het is inderdaad een gedurfd idee dat reeds maanden geleden bij mij begon te rijpen. In gesprekken met verschillende mensen – binnen de partij, maar buiten Willebroek (lacht) – bleek steeds meer dat dit een interessante piste met veel opportuniteiten is”, vertelt De Laet ons. “Uiteindelijk hakte ik vorige week de knoop door en kies ik resoluut en vol vertrouwen, in het belang van de partij én om de vernieuwing en de verjonging alle kansen te geven, voor het lijstduwerschap”, vult hij nog aan.

sp.a  schuift nu dus geen kandidaat-burgemeester naar voor. “We stellen ons bescheiden op: alle kandidaten – van de eerste tot de laatste – gaan voor een zitje in de gemeenteraad en we willen daarbij de kiezer het hoogste woord geven”, zegt kersvers lijsttrekker Griet Reyntiens. “Uiteraard ben ik bijzonder fier en zal ik deze taak naar best vermogen invullen, zoals de partij het voorstelt”.

Met deze lijst kiest sp.a dus radicaal voor verjonging en vernieuwing, zonder de jarenlange ervaring, die volop aanwezig is binnen de partij, buitenspel te zetten. Minstens 16 kandidaten van de 29 zullen nieuw zijn, toch wel opmerkelijk.

De tweede plaats voor Robbe Carleer – 20 in oktober – is ook opvallend. Hiermee stuurt sp.a een zeer jonge kracht naar de gemeenteraad. Carleer is sinds februari voorzitter van de lokale Jongsocialisten. Partijsecretaris en gemeenteraadslid – Anita Moens (63 jaar), gemeenteraadslid Rudi Kennes (58 jaar) en de uitbater van het Volkshuis in Willebroek Nick Boeykens (32 jaar) maken de top 5 volledig.

(foto Jan Boey)

 

De (bijna) volledige sp.a-lijst voor de verkiezingen van 14 oktober:

 

1 Reyntiens Griet 16 Van kerckhoven Nick
2 Carleer Robbe 17 Carleer Patrick
3 Moens Anita 18 Van de Vloed Stefaan
4 Kennes Rudi 19 Van Epperzeel Vera
5 Boeykens Nick 20 Van den Sande Henri
6 Bozyigit Serkan 21 Rombaut Conny
7 Steenackers Carla 22 Van Hout Monique
8 Meeus Georges 23 Van den Berge Jacqueline
9 Van Santvoort Jeroen 24 Peeters Jan
10 Verschueren Ingrid 25
11 26 Vermeren Guy
12 27 van Osta Farida
13 Vermeren Tibau 28
14 Sebregts Tina 29 De Laet Marc
15 Aerts Elke